Tagovi

5. prosinca 2001. - Zašto Sanader nije glasao za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU?

E sad s druge strane za razliku od Ivica Račana, koji je i 25.6.1991 imao svoj stav kojega je do kraja branio, deset godina kasnije Ivo Sanader 5.12.2001. kao predsjednik HDZ-a nije imao hrabrosti napraviti iskorak i reći ovo je dobar potez za budućnost Hrvatske i podržati donošenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU. Istog onog bez kojeg danas ne bi bilo niti statusa kandidata niti šanse da se približimo EU, a na što je Ivo Sanader vrlo ponosan (on često voli reći da je ova vlada napravila više nego sve dosad po pitanju EU). Da vidimo kako je to izgledalo za bivše vlade:SABOR POTVRDIO SPORAZUM O STABILIZACIJI I PRIDRUŽIVANJU EU
ZAGREB, 5. prosinca (Hina) - Hrvatski je sabor, natpolovičnom većinom svih zastupnika, danas potvrdio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Europskoj uniji (SSP).
Za potvrđivanje Sporazuma, potpisanog koncem listopada, u pojedinačnom se glasovanju izjasnilo 87 zastupnika.
Glasova protiv nije bilo, a zastupnici iz HDZ-a, HSP-a i HKDU-a uoči glasovanja su napustili sabornicu.
Ti su se klubovi u raspravi usprotivili ratifikaciji SSP-a, navodeći da Sporazum ne nudi jamstva za ulazak Hrvatske u EU, te da sadrži odredbe koje bi državu mogle gurnuti u nove balkanske asocijacije.

Tražili su i da o ratifikaciji SSP-a odluči dvotrećinska većina, tvrdeći da se Sporazumom na međunarodne organizacije prenose neke ovlasti koje proističu iz Ustava RH.
Takvo je mišljenje odbacio Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, koji je jučer zaključio da je za ratifikaciju SSP-a dovoljna većina nazočnih zastupnika, ali da bi, zbog političke težine, Sporazum trebao dobiti kvalificiranu, odnosno većinu glasova svih zastupnika.
Takva bi podrška mogla biti poticaj drugim potpisnicama, tj. Europskom parlamentu EU i parlamentima zemalja članica EU da SSP ratificiraju u što skorijem roku, mišljenje je Odbora, koje je podržala i većina saborskih zastupnika.
Potvrđivanje Sporazuma nazočni su zastupnici pozdravili pljeskom.
I tu je bio cijeli catch - da nije tada donesen, pitanje je kada bi bio ratificiran unutar EU (ionako smo sve to jedva stigli) i danas bi Sanader samo obijao pragove u Bruxellesu.
A što su tada govorili (kako bilježi HINA):Potporu Sporazumu izrazila je većina parlamentarnih klubova, ocjenjujući da ga je trebalo potpisati i puno ranije.
Naime, prema mišljenju većine saborskih klubova taj je Sporazum budućnost za razvoj hrvatskog gospodarstva, regionalna gospodarska suradnja neminovna je, ali nema mjesta strahu od bilo kakvih oblika balkanskih asocijacija, jer za to u SSP-u nema pravnog uporišta.
Suprotnog su mišljenja bili klubovi oporbenih stranaka HDZ-a i HSP/HKDU-a koji smatraju da Sporazum za stabilizaciju i pridruživanju EU ne nudi jamstva za ulazak Hrvatske u EU, ali otvara mogućnost novih balkanskih asocijacija.
Opasnost od balkanskih povezivanja vide u odredbama SSP-a koje Hrvatsku obvezuju na sklapanje bilateralnih ugovora i osnivanje (po potrebi) institucionalnih mehanizama sa drugim državama u regiji.
Klubovi HDZ-a i HSP-HKDU-a drže da je, prije potpisivanja SSP-a, trebalo provesti široku javnu raspravu, u kojoj bi se hrvatskim građanima predočile sve prednosti i nedostatci Sporazuma, te referendum o njegovu potvrđivanju.
Upitnim smatraju i gospodarske učinke Sporazuma, a ocijenili su i da hrvatski građani i gospodarstvo neće moći podnijeti teret njegove provedbe.
U ime Kluba HDZ-a, Vladimir Šeks je naglasio da je SSP-om predviđeno sklapanje niza bilateralnih ugovora sa zemljama zapadnog Balkana i "stvaranje neophodnih institucionalnih mehanizama kroz te sporazume, prema potrebi". Takve bi odredbe, upozorava Šeks, mogle biti temelj za novu balkansku asocijaciju.Primijetite da je Sanader nije govorio u ime kluba već je to prepustio Šeksu, a ako imate njegov govor kao zastupnika ako je uopće govorio, samo izvolite (naime na www.sabor.hr ne postoji nijedan dokument iz ranijeg saziva, da ne bi slučajno pronašli nešto što se ne uklapa u sadašnju sliku umivenog HDZ-a). I sjetite se ovog detalja kada opet budu govorili da ne treba referendum o NATO-u...

PS Uspio sam pronaći nešto i od Sanadera - Slobodna 6.12.2001IVO KONTRA MATE
Sanaderova tvrdnja da se zbog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju dio ovlasti iz Ustava prenosi na Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje vratila je zastupnike kroz diskusiju na relaciji Arlović-Sanader sve do 1995. godine.
ARLOVIĆ: Strah HDZ-a od odlučivanja nije ništa drugo do posljedica prethodnog ponašanja vlasti koja je morala prihvaćati ono što im se nalagalo.
SANADER: Kad netko u hrvatskoj javnosti ima hrabrosti reći da to nije dobar sporazum, onda se čuje žamor iz klupa SDP-a, koji mogu razumjeti, zbog politikantskih razloga.
ARLOVIĆ: Unaprijed već dvije godine optužujete ovakvu jednu vlast da vodi Hrvatsku na jugoistok, u novu Jugoslaviju, balkaniju i tako dalje, jedino nikako da se to i relaizira, a mi sve bliži i bliži Zapadu. Barem vi, kolega Sanader, znate da su ovi pregovori i relizacija bili san bivše vlasti. Evo, na svu sreću, nova vladajuća koalicija je to uspjela u intresu Hrvatske i hrvatskog naroda realizirati. Vi, na žalost, to niste mogli!
SANADER: Nije istina da bivša vlast nije uspjela dobiti ovakav dokument. Točno, ovakav dokument ne, nego puno bolji 1995. godine koji je, na žalost, nakon Oluje zamrznut.
ARLOVIĆ: Ne sjećam se točno o kojem je dokumentu riječ. Da se možda ne pozivate na Z4!
Arlović je tada još bio u formi:-)

Vjesnik 6.12.2001.Ivo Sanader (HDZ) je istaknuo da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju loš za Hrvatsku, jer joj ne jamči individualan pristup EU, ne jamči izbjegavanje institucionalnog povezivanja sa zemljama regije te nigdje ne piše da je cilj Sporazuma punopravno članstvo Hrvatske u EU. Osim toga, on smatra da se na posredan način dio ustavnih ovlasti prenosi na Vijeće stabilizacije i pridruživanja.A tko je ono idejni začetnik nove regionalne CEFTA-e? Zar nije upravo Ivo Sanader?

Komentari

Odličan post u kojem se

Odličan post u kojem se iznosi samo još jedan od dokaza koliko su Sanader i HDZ nedosljedni u svojoj politici ''zaštite nacionalnih interesa''.
Koalicijska vlada je teško funkcionirala zbog različitih interesa šestorke, ali je puno toga napravila da izvuče zemlju iz izolacije 2000., dok je Sanader imao komfornu situaciju da može samostalno donositi rješenja za razvoj Hrvatske, ako ne računamo kupovanje podrške u Saboru-HSU, HSLS, HSP, DC, Srbi, Lončar...
Baš zbog te nedosljednosti (izručivanje generala, prodaja obiteljskog srebra INA, Pliva, HT, Sunčani Hvar, Liburnija hoteli...) HDZ neće dobiti prigodu prodati i Hrvatske šume, HEP, HŽ, CO, HPB, HP...

Tko je glasao

Nedosljednost Sanadera na

Nedosljednost Sanadera na poslovičnoj je razini. Dosljedan je u tome da nije dosljedan, ali je dosljedan i u jednoj još opasnijoj pozi - držanju figa u džepu. Ta laž kao temeljna paradigma hrvatske političke vlasti destruira sve oko sebe. Destruira i HDZ, ali dečki to još ne vide.
Sanader nije nedosljedan zato što često mijenja mišljenje. Nedosljedan je jer zna da njegovi birači znaju da on u džepu ima figu i da će, kad to njemu (ali i njima) treba tu figu izvaditi i pokazati svijetu.
S druge je strane nedosljedan jer je svjestan brzog zaborava većine. Kako je netko mogao nakon deset godina neskrivene pljačke opet izabrati one koji su ga pljačkali, izvan je mojih mogućnosti rezoniranja. Ali, već sam prihvatio da nisam real političar (ako sam uopće političar), pa me čitava stvar više rastužuje nego užasava. To valjda dolazi s godinama.

nvuljanic

Tko je glasao

Ma nije Sanader još skužio

Ma nije Sanader još skužio internet čim mu bijesgrugi vodi ovdje politiku.Net će srušit Sanadera.

Tko je glasao

Je tebi možda poznato da

Je tebi možda poznato da mač ima dve oštrice i u rukama birača može bit nemilosrdan.

Tko je glasao

Moze a i ne mora

Moze a i ne mora

Tko je glasao

Sanader je dosljedan u

Sanader je dosljedan u jednoj stvari, u kontinuiranoj promjeni mišljenja. U ovih 6-7 godina, nema niti jedne stvari, ili se barem meni tako čini, o kojoj je imao isto mišljenje ili stav 2001 i danas. Sve je to OK. Samo budale ne mjenjaju mišljenje kad shvate što je bolje. Ali neka ne očekuje od javnosti, da ne kažem naroda, da tako brzo zaboravlja.

Tko je glasao

A tko je ono idejni

A tko je ono idejni začetnik nove regionalne CEFTA-e? Zar nije upravo Ivo Sanader?

nije li baš nova cefta stupila na snagu prošli tjedan?

Tko je glasao

Stupila jest i to uz pompu o

Stupila jest i to uz pompu o velikim zaslugama premijera Sanadera koji vizionarski, čak i prije nego je Hrvatska postala punopravnom članicom EU, doprinosi gospodarskoj suradnji zemalja u regiji što istovremeno stvara preduvjete za njihovu buduću suradnju na svim područjima.

To također jača međunarodni ugled i položaj Republike Hrvatske koja tim činom postaje nezaobilazan faktor stabilnosti u ovom dijelu Evrope a premijera Sanadera svrstava u red najznačajnijih evropskim političara.

:)))

B-52

Tko je glasao

Točno tako

Točno tako

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Novi dnevnici

 1. Zna Indijanac ali ne zna Plenković!!!! od otpisani komentara 32
 2. Obranimo HEP, ne dajmo naše svjetlo onima koji bi ga odnijeli drugima! od ppetra komentara 7
 3. president Trump od Zlatno doba kap... komentara 6
 4. Pernarov teror ima dalekosežne posljedice po Hrvatsku / Domovinski zakon i Domovinska sigurnost jedini jamac stabilnosti od Laganini komentara 21
 5. Human Rights Watch, slučajno ili namjerno, pridružuje se naci-četničkom hibridnom ratu Četničke Džamahirije protiv Hrvatske od Laganini komentara 6
 6. Godina boli od otpisani komentara 5
 7. Plenković nastavlja izgubljenu Arbitražu s MOL-om, da bi krivnju za 5 milijardi kuna gubitka svalio s MOST-a i B.Petrova na HDZ od ppetra komentara 49
 8. NAŠA MISIJA od petarbosni4 komentara 1
 9. ŠEFovi reformiraju Republiku Hrvatsku od aluzija komentara 2
 10. Hrvatski nacionalni interes i kako ga steći od Feniks komentara 42
 11. Vrh HDZ-a onemogućava HDZ-u preuzimanje vlasti od ppetra komentara 3
 12. Može li Trump doživjeti i preživjeti inauguraciju od sjenka komentara 17
 13. Kao i hrvatsku državu, INU je prodala detuđmanizacija od MKn komentara 15
 14. Putevi i stranputice: Dvije godine mandata Kolinde Grabar Kitarović od sm komentara 6
 15. Fašizacija hrvatskog društva nesmetano napreduje od Feniks komentara 12
 16. Svemir je integralni organizam; uključuje i Kolindu od bube komentara 6
 17. Leakovina - Autodanuncijada - Nije li ljevica preživjela dovoljan broj 'Markovina'? od doza komentara 4
 18. iskustvo proizvodi vrijednost preživljavanja od aluzija komentara 0
 19. Božo Petrov i MOST napravili su 250 puta veću štetu RH, nego Hanžeković svojim ovrhama i spinovima od ppetra komentara 22
 20. Stop formatiranju diskova od robot komentara 13
 21. čovjek (SLUGA) MORA biti pokoran i poslušan čovjeku (ŠEF) od aluzija komentara 0
 22. dama s hermelinom i još 86 000 umjetnina od indian komentara 7
 23. Šteta od preko 5 milijardi kn građanima RH, traži ostavku Bože Petrova i hitnu akciju DORH-a od ppetra komentara 14
 24. Je li 2016. za Hrvatsku prijelomna godina? od vkrsnik komentara 11
 25. Politika Donalda Trumpa: ako su znanstvene činjenice suprutne mojoj politici, treba ukinuti znanost od Zoran Oštrić komentara 23

Tko je online

 • hlad
 • indian
 • otpisani
 • Skviki

Trenutno online

 • Registriranih korisnika: 4
 • Gostiju: 46

Novi korisnici

 • F1
 • valentino
 • justiceforall
 • sandy199
 • Puležan